top of page

Market Research Group

Public·10 members

Ion Liviu Rebreanu Magyarul Pdf


Ion Liviu Rebreanu magyarul pdf
Az Ion című regény Liviu Rebreanu (1885-1944) erdélyi román író legismertebb és legjelentősebb műve, amely 1920-ban jelent meg először. A regény a román irodalom első modern realista alkotása, amely a paraszti életet, a földhöz való viszonyt, a nemzetiségi konfliktusokat és a szerelem tragédiáját ábrázolja. A regény főhőse Ion Glanetașu, egy szegény paraszt fiú, aki a gazdag Florica Pintea lányába, Anába szeret bele, de csak azért, mert őt látja az egyetlen esélynek arra, hogy földhöz jusson. Ana viszont nem szereti Iont, hanem egy másik fiút, Vasile Baciu tanítót. Ion azonban minden eszközzel megpróbálja elérni célját, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy hazudik, csal és öl.


A regény három részből áll: Az első részben bemutatja Ion és Ana kapcsolatát, amelyet Ion erőszakoskodása és Ana apjának befolyása alakít. Ana kénytelen hozzámeni Ionhoz, de nem tudja elfogadni sorsát. A második részben Ion már megkapta Ana apjának földjét, de nem boldog. Folyton kínozza a lelkiismeret-furdalás és a féltékenység. Ana pedig betegeskedik és elvetél. A harmadik részben Ion újabb földet akar szerezni egy magyar birtokostól, de ezért meg kell ölnie egy magyar parasztot. Ezt követően Ion meghal egy viharban, amikor visszatér a földről.


Download File: https://urlgoal.com/2w4p4q


A regény eredeti nyelven olvasható [itt], magyar fordításban pedig [itt]. A regényről bővebben olvashatunk [itt] és [itt].


Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page